Stockholms Isjaktklubb  113 år  (1901-2014)

Hem - Home

Väder och israpport

Handlare - Equipment

Kite Wing

Var seglar vi    Maps

Kappseglingslicens

Bli medlem - Membership

Klubbhuset - Clubhouse

Klubbens historia Clubhistory (English)

Bilder

Länkar

Klubbens isjakter

Säkerhet - Safety

De bästa videofilmerna

Donate

EM i XV-klassen 1999

av Ulf Torberger

Holland har gjort snabb entré i XV-klassen och ett 20-tal XV-jakter finns nu i Holland. Årets EM arrangerades av Holland. Ganska tidigt i planeringen blev jag tillfrågad om jag ville vara deras mentor och stödperson för att hjälpa till med erfarenhet och en hel del kontakter. Självklart antog jag denna utmaning och assisterade en hel del. Det är ju ganska mycket att göra för ett EM.

Is i Holland ??

Tidigt i planeringen utgick man från att det inte skulle kunna seglas i Holland. Dom har inte is varje år. Första alternativ var då Sverige som alltid kan har is under minst tre vinter månader. Min rekommendation var att förlägga seglingen till 2:a eller 3:e veckan i mars månad. Dagarna brukar vara ganska långa, sportlovet är över, ev snö har ofta börjat smälta bort osv. var de skäl som vägde ganska tungt. XV-klassen är flyttbar, men inte riktigt lika lätt flyttbar som DN-klassen. Ett par alternativ måste man alltid ha, och vi planerade med 2-3 alternativ, bl.a. Hjälmaren, Roxen och Mälaren. Runn vågade vi inte ha med i annat än nödfall, eftersom våra erfarenheter är att vinden ofta är svag och otillräcklig här. Runn's vackra omgivningar och de lokala seglarnas goda humör är annars ett fullgott skäl för Runn och Falun. Efter många turer och hjälp från DN-seglare i Örebro och annorstädes valdes till slut Roxen utanför Linköping. Inkvartering av 60-70 personer gick att ordna på två olika ställen, bl.a. på "Idingstad Säteri" vid sjöns södra sida. Här bodde vi mycket bra och blev osedvanligt väl omhändertagna av familjen som driver säteriet. Verkstaden fick vi låna, maten och servicen i världsklass. Fredagen den 7 mars började seglare och arrangörer anlända från flertalet länder. Några tyska åskådare med andra storjakter kom också ditlockade av årets upplaga av giganterna kamp. Willfred Leven med sin stora buss och trailer kom såklart, men han var på väg mot Stockholm och vi lyckades få stopp på honom några mil norr om Linköping.

Lördagen gick mest åt till transporter och att inkvartera sig, och att leta is. Norra sidan av sjön visade sig vara bäst, det är djupast där och helt utan sprickor. Vi tog långa promenader ut och kollade isen. Men alla var överens att det var ca. 30cm is med lite skrovlig yta närmast land, men i mitten av sjön var det spegelblank våt is. Vi beslöt att förlägga seglingarna till isen nedanför Sandviks Camping.

På Söndagen den 7 mars riggade alla på nedanför campingplatsen, och vips stod det 26 st XV-jakter på isen klara för seglingar. På eftermiddagen provseglade alla under sagolika förhållanden. Våt hård is, fin vind och en enorm fart. Mitt ute i sjön fanns ett område med absolut slät våt is. På denna yta om ca. 1 km seglade vi utan ljud från medarna, bara ett vindbrus och 100 km/h fantastiskt.

Måndagen 8 mars EM

Tävlingsdags. Innan kappseglingarna kunde börja anordnades dels fria testseglingar och några träningsrace. Anledningen var dels att Holländarna inte seglat sedan förra årets EM i Estland och dels att vinden var ganska frisk (8-11 m/s). Säkerheten är alltid viktigast och inga olyckor vill vi ha.

Kvinnlig besättning

Holländarna ställde upp men en helt kvinnlig besättning, och tjejerna blev snabbt mycket populära att hjälpa. Våt slät is och uppemot 11 m/s och slör kan nästan inte beskrivas, men RUSNING och toppfarter kring 120 km/h var nog inte överdrift. Men dessa farter och blixtsnabba isar frestar på grejor och hela fyra master bröts första dagen. Min egen mast gick av en timme före start, och så var den sagan slut. Någon ny kunde vi trots ihärdiga försök in låna upp. Lasse åkte hem för att försöka låna en i Stockholm, och undertecknad hoppade över i TG’s snygga jakt. TG’s skotare hade fått ryggskott några dagar före EM så han deppade fram tills första seglingen var över.

1:a racet

Tjugosex XV-jakter anmälda en imponerande syn. TG’s jakt är mycket välbyggd och tycks hålla för vad som helst. Den är ovanligt harmonisk att segla, särskilt när det går bra. Efter ett hårt race kom vi ganska överraskande in på en 5’e plats. Besättningen hade aldrig seglat tillsammans förut och träningstiden var bara 10 minuter innan 1:a racet gick iväg. Berra Palmblad och Johan Stolpe kommer i mål som 7’a och Mats Åkerblad och Peder Friis som 10’a. Tre svenskar bland de 10 första. Mersmak…

2:a racet

Vinden oförändrad 8-10 m/s. Vi kommer i mål som 6’a. De andra svenskarna ligger kring 10’e platsen. Ryssarna tar täten med stort försprång.

Tisdag 9 mars

Fyra race körs i samma förhållanden som på måndagen, vilket passar os svenskar ganska bra. TG och undertecknad kommer som bäst in på 4’e plats och stämningen på isen är god. Både svenskar och Holländare kommer och önskar oss fortsatt god fart, någon måste ju slå Ryssar och Ester som vanligtvis är överlägsna. Arrangemangen på isen är utmärkta, XV-seglarna behöver aldrig segla mer än 3-4 race på en dag, och alla får behövlig vila mellan racen. Är någon seglare inte klar eller har problem när starten närmar sig väntar man några minuter så att alla kan vara med. Även EM-mästare drabbas faktiskt av haverier ibland, men inte i år.

Resultatet för svenskarna blir 6, 10 och 11’e placeringar. Det är rekordbra och alla nöjda, men vad Ryssarna hade fart på jakterna!! Efter dagens seglingar kommer det både Holländare och Ester och vill köpa svenska segel i fortsättningen. North Sails har sytt flera av de kanonfina svenska seglen.

Onsdag-Torsdag, European Cup

Vädret har slagit om radikalt. Några cm trög snö växlande vindar mellan 3 och 8 m/s gör att de mest rutinerade seglarna tar hem allt igen. Vi svenskar lyckas bäst genom Mats och Peder som kniper 9’e platsen totalt. TG och undertecknad hamnar gång efter annan i total stiltje och ser några av de andra glida förbi på 50 meters avstånd.

Krasch

På Torsdagen seglar Berra och Johan ner i en råk och kvaddar jakten. Den var omöjlig att se eftersom isen var delvis täckt med snöfläckar och emellan dessa partier med black-ice. Råken ser ut som fin is på 30 meters avstånd, men men. Dom blir blöta och vi bärgar jakten som bogseras in till depån. Byte till torra kläder och ut som åskådare resten av dagen.

Fredag 12 mars

Svag vind, ännu trögare före och Baltic cup hinner bara seglas halvklart innan man ger upp. Årsmöte ordnas på kvällen och Holländarna ordnar uppslupen prisutdelning med fina priser. Alla nöjda och glada.

Ulf Torberger

 
Last modified:  november 13, 2014

Copyright (c) Ulf Torberger 2007